28 Şubat 2022 Pazartesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl: Başta ekonomik nedenler olmak üzere, yetersiz sosyal-kurumsal faktörlerin iyileştirilmesi aciliyet arz etmektedir!


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl: 2021 Yılı Bahar Dönemi TUS verilerine göre Kadın Doğumda 116, Genel Cerrahide 109, Beyin Cerrahisinde 48, KVC'de 48, Göğüs Cerrahisinde 46, Çocuk Cerrahisinde 36 kontenjanın başvuru olmaması nedeniyle boş kalması cerrahi branşlarımızın geleceği adına beni kaygı ve hayrete düşürdü desem yeridir.

Cerrahi ve diğer girişimsel branşlardan kopuşun en başlıca nedenlerini "malpraktis davaları, sağlıkta şiddet vakaları, asistanlık sürecinin fiziksel ve psikolojik olarak yıpratıcı olması, cerrahi branşların yoğun iş yükü ve feda edilen yılların karşılığının maddi olarak alınamaması" olarak özetleyebilirim.

Devletimizin bu konuda insiyatif alması önem arz etmektedir.

Hekim ve sağlık çalışanlarının görevlerini yaparken konsantrasyonlarını bozacak, başta ekonomik nedenler olmak üzere, yetersiz sosyal-kurumsal faktörlerin iyileştirilmesi aciliyet arz etmektedir.

Bu konuya kısa bir örnek vermek istiyorum.

2004 yılında ebe/hemşire 2150 TL, pratisyen hekim 4500 TL alırken 1. sınıf bir hakim 1450 lira maaş alıyordu. Bugün gelinen durumda yeni başlayan bir hâkim 15000, 1. sınıf bir hâkim ise 25000 TL alıyor. Pratisyen bir hekimin maaşı ise sabit hariç 6200 TL civarındadır.

Elbette hakimlerimizin maaşlarına sözümüz yok; ama hekimlerimizin mağduriyetine de dikkat çekmek istiyorum.

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-cevdet-erdol/cerrahi-sedyede/haber-1246821

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder