26 Haziran 2022 Pazar

Gazeteci Yazar merhum S. İrfan Atagün bey amcamı, ebediyete irtihalinin 15. sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediyorum.


İlim, fikir, sanat, kültür ve inanç dünyamıza yaptıkları hizmetler ile birlikte Türk basın tarihine de silinmez izler bırakarak ebediyete irtihal etmiş olan, ülkemizin önemli fikir ve dava adamlarından rahmetli babamın da kadim dostu değerli büyüğümüz Gazeteci Yazar merhum S. İrfan Atagün bey amcamı, ebediyete irtihalinin 15. sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediyorum. Ruhu şâd, kabri nur, mekânı cennet olsun.


S. İrfan Atagün (Doğum: 16 Nisan, 1929 Balıkesir / Vefat: 26 Haziran, 2007 İstanbul)

        Gazeteci yazar, yayıncı, STK yöneticisi (D. 16 Nisan 1929, Edremit - Ö. 26 Haziran 2007, İstanbul). Babası Çömezzadelerden Başkomiser Mehmet İhsan beydir. Annesi Fatma hanımdır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken 1948 yılında rahmetli Galip Erdem ve Ömer Öztürkmen’le beraber TÜRK GENÇLİK TEŞKİLATI’nı kurdu ve bir süre başkanlığını yaptı.

Ellili yıllarda dönemin önemli mizah gazetelerinden Karakedi’yi yine Ömer Öztürkmen ve Erdoğan Okçu ile birlikte çıkardılar. Ellilerin sonunda Ergun Göze ve Mesut Yavuz Bilgin ile birlikte Amca matbaasını kurdular. Birçok önemli eserin yayınlanmasına vesile oldular.

1960 yılından sonra Santral Yayınevi’ni kurdu. Bu dönemde çocuklara yönelik öğretici hikâye kitapları neşretti. Ben kendisini bu yıllarda tanıdım. Babam Mehmet Emin Alpkan’ın Cağaloğlu Gazi Sinan Paşa Sokaktaki Alpkanlar Matbaası’nın girişte soldaki odası Santral Yayınevi idi. O dönemin ve bu günlerin önemli dava ve fikir adamlarının buluşma ve sohbet ortamıydı orası. Bu günlerde Babıâli’de Sabah Gazetesi’ni Mehmet Emin Alpkan ve birçok arkadaşıyla çıkarttılar. Yine o yıllarda Karakedi’yi ikinci defa yayınlamaya başladı. Yeşilay yönetimine girdi.

1969’da Mehmet Emin Alpkan Bizim Anadolu’yu çıkarttığında İrfan Atagün Umumi Neşriyat Müdürü idi. Yetmişlerin ikinci yarısında Ömer Öztürkmen birlikte Ortadoğu Gazetesini çıkarttılar. 1978’de Ahmet Kabaklı önderliğinde kurulan Türk Edebiyat Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı.

 Bu yıllarda yine Mehmet Emin Alpkan birlikte Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın kurucu ve yöneticilerinden oldu. Seksenli yıllarda Türkiye gazetesinde çalışmaya başladı. Güle Güle Apartmanı’ndaki odayı Mehmet Emin Alpkan’la birlikte paylaşıyorlardı. Kırk yıllık bir dostlukları vardı, 1990’da vefatına kadar son 27-28 sene hiç ayrılmamışlardı.

O yıllarda dönemin çok kıymetli yazar ve gazetecileri Türkiye Gazetesi’nde toplanmıştı. Ahmet Kabaklı, Yılmaz Öztuna, Ayhan Songar, Ömer Öztürkmen, Tarık Buğra, Vecihi Ünal, Gürbüz Azak, Ünal Sakman, Sevinç Çokum, Yalçın Özer, Nevzat Yalçıntaş, Ergun Göze, Beşir Ayvazoğlu Mustafa Necati Özfatura ve İrfan Atagün.

 1995 yılında beyin kanaması geçirerek on iki yıl bitkisel hayat yaşayan İrfan Atagün, 26 Haziran 2007 günü İstanbul’da öldü. Eyüp Sultan Mezarlığında toprağa verilmiştir.

ESERLERİ: Tarihten Bir Yaprak, Osmanlı Padişahları (Cild 1-2-3), Koca Murat. Gönül Sultanları (2 cilt takım, 1993).

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), Türkiye Kültür ve Sanat 2008 Yıllığı (2008), İrfan Atagün uğurlandı (Zaman, 27 Haziran 2007), Gazeteci İrfan Atagün bugün sevenleri tarafından yâd edilecek (yeniakit.com.tr, 04 Temmuz 2019), İrfan Atagün kitapları (kitapyurdu.com, kitapkeyfim.com, nadirkitap.com, 05.07.2019) 

https://www.biyografya.com/biyografi/9356

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder