27 Eylül 2024 Cuma

Sayın Bakanım, yapın bir güzellik!


 

 

Bundan birkaç sene önce eşimin yüzünde “gül hastalığı” ismi verilen, ciltte kızarıklık ve sivilce benzeri döküntülere sebep olan bir hastalık belirmişti. 

 

O dönem hastanelerde randevu bulmak için epey zorlanmıştık.

Sonrasında benzer sıkıntıyı kızımın yüzünde çıkan sivilcelerde yaşadım. Randevu bulana kadar akla karayı seçmiştim.

 

Türkiye’de, özellikle devlet hastanelerinde çok ciddi bir “dermatolog” sorunu yaşandığını ise geçtiğimiz yıl, babama musallat olan “kaşıntı” sayesinde fark ettim.

 

Bir böbreği küçük olan, diğeri de iyi çalışmayan ve şeker hastası olan babam, derisinin altında başlayan kaşıntı sonrası ateşten uyuyamaz olmuş, Tokat’taki tüm hastaneleri tek tek dolaştıktan sonra İstanbul’un yolunu tutmuştu.

 

Ben ve kardeşim de biçare babamın acılarını dindirmek için özel-devlet demeden tüm hastaneleri dolaşmaya başlamıştık.

 

Sayısız teste, ilaca ve özel karışım merhemlere rağmen şifa bulamayınca, bir tavsiye üzerine “İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi”ne gittiğimizde ise resmen hayal kırıklığına uğramıştık.

 

Randevu bulmak mümkün olmadığı için “Acil” servisten girmeyi ümit ettiğimiz hastanenin acil servisi yoktu.

 

Doktor sayısı sınırlı olduğu için de geceleri hasta kabulü kaldırılmıştı.

 

Tavsiye edilen uzman doktoru sorduğumuzda ise birkaç gün önce özel bir hastane ile anlaşıp, oradan ayrıldığını öğrenmiştik.

 

Biz de çaresiz, hanımefendinin çalıştığı Avcılar’daki “özel hastane”ye giderek şifa aramaya çalışmıştık. 

 

Tabii, babamın sağlığına kavuşmasıyla ülkedeki “cildiye uzmanı” açığı gündemimden çıkmıştı.

 

Dün gazetemizin Yayın Kurulu Toplantısı’nda, Türkiye’nin ilk ve tek cilt hastanesi olan “İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi”nin hak ettiği değeri görmediğine yönelik haber okununca, bende yeniden şimşekler çaktı. 

 

Önce internet üzerinde yayın yapan “şikâyet platformlarına” göz atıp, hâlâ mahut sıkıntının devam edip etmediğini araştırdım.

 

Meğer devlet hastanelerinde kalan cilt doktorları 3 dakikada bir hastayı muayene ederek, adeta dünya rekoru kırmak için birbirleriyle yarışıyorlarmış.

 

Diğer cilt mütehassısları ise son yıllarda tıbbi turizm patlaması yaşayan ve estetik cenneti haline gelen ülkemizdeki güzellik ve kozmetik sektörüne geçmiş.

 

Hani geçtiğimiz günlerde İstanbul Havalimanı’nda bir video çeken ve “Türkiye’ye niye geldim tahmin edin” diye soran yabancı hanımefendinin; 

 

“Burası insanların vücudunun bir bölümünü değiştirdiği yer” dediği gibi…

 

Güzel ülkemizin cilt doktorları da meğer şifa dağıtmayı bırakıp güzellik sektörüne ve insan parçası değiştirme işine atılmışlar…

 

CHP’nin temelini oluşturan ittihatçı artıklarından Dr. Abdullah Cevdet’in hayalini kurduğu ve Batı’dan damızlık erkek getirip Türk kadınlarıyla çiftleştirerek elde etmeyi umduğu o “ideal ırkı…”

 

Muhtemelen bu hekimler estetik ameliyatlarıyla elde etmeyi düşünüyorlar. 

 

Tabii tablo karşısında tam ümitsizliğe düşecekken, çarenin de haberimizde olduğunu gördüm.

 

Gazetemize konuşan “Seçtiklerini Denetle ve Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na seslenerek…

 

Her türlü teknik donanıma sahip olan fakat hekim azlığı sebebiyle iki kez kapatılan ve hâlihazırda tüm bürokratik engellemelere rağmen şifa dağıtmaya devam eden “Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi’nin, “enstitü” ya da “eğitim ve araştırma hastanesine” dönüştürülmesini teklif etmiş…

 

Mütareke yıllarında Toptaşı Bimarhanesi Başhekimi Dr. Mazhar Osman’ın girişimiyle cüzzam hastalarını tedavi etmek maksadıyla kurulan ve Dermatoloji camiasında önemli bir yere sahip olan tarihi hastane için atılacak en hayırlı adım bu olsa gerek.

 

Zira…

 

Eğitim ve araştırma hastanesi olması durumunda hem doktor sayısı artacağı için şifa dağıtacak hem de ülkeye yeni dermatoloji uzmanları yetiştirecek. 

 

Hastaneye alınan asistanlar da 4 yıl boyunca süren ihtisasları sayesinde hastaları tedavi edecek. 

 

Asistanlar içerisinde uzman olup, akademik kariyer yapmak isteyenler de yine Doçentliğe kadar hastanede görev yapacak.

 

Üzerine bir de profesör olmak isteyenleri eklediğimizde, İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi bu sayede “Türkiye’nin ilk ve tek cilt hastanesi”nin yanı sıra “ilk ve tek cilt üniversitesi” payesini de alacak…

 

Böylece ülkemizde şifa ve güzellik dağıtacak yeterince doktor olacak.

 

Ayrıca!..

 

Hastanenin mevcut binasının yapımında Türkan Saylan’ın katkısı olduğu için ülkemizdeki seküler kesim de bu teklife sıcak bakacaktır.

 

Dolayısıyla buradan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na ben de seslenmek istiyorum:

 

Sayın Bakanım, yapın bir güzellik!

 

https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/zekeriya-say/sayin-bakanim-yapin-bir-guzellik-46618.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder