7 Haziran 2024 Cuma

Fidan’ın “Kâşgar ve Urumçi kadim Türk ve İslam şehridir” sözleri Çin basınının manşetlerini süsledi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pekin görüşmelerinin ardından Doğu Türkistan’a yaptığı ziyaret ve sarf ettiği sözlerle ezber bozdu.

Uygur bölgesini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Fidan’ın gök bayraklı kravatı, “Kâşgar ve Urumçi kadim Türk ve İslam şehridir” sözleri Çin basınının manşetlerini süsledi.

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit “Sayın Fidan’ın Çin’deki temaslarda kullandığı ‘Kâşgar ve Urumçi kadim Türk ve İslam şehirleridir’ sözleri ve Kâşgar-Urumçi gezilerinde giydiği kıyafet ve taktığı gök bayraklı kravatla tarihî mesajlar verdi” dedi.

Uygur araştırmacı Mehmet Ali Atayurt ise şunları dile getirdi: Hakan Fidan’ın Kâşgar ve Urumçi ile ilgili tarihi sözleri Pekin’i rahatsız etti. Çünkü onların hedefi ırk ve coğrafya olarak Uygurları ve Doğu Türkistan’ı Çinlileştirmek. Sayın Dışişleri Bakanı’mız, Türkiye’nin bu kirli projenin farkında olduğunu ve karşı duracağını net bir dille ifade etti. Çin’den beş saatlik bir yolculuk sonrası Urumçi ve Kâşgar’ı da programına dâhil etmesi hepimizi sevindirdi. 

https://youtu.be/SvTJeCYxOws?si=xnoLSJahsXfN5VmH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder