8 Aralık 2023 Cuma

İslam Neden 80 Gram Altın Üzerinden Zekât Alıyor?

 

İslam neden 80 gram altını (30.000 TL civarında) birikmiş ve üzerinden bir yıl geçmiş paradan zekât alıyor da 250.000 liralık evi olan ya 250.000 liralık arabası olan; ama 80 gram altını olmayan kişiden zekât almıyor?

İlginç değil mi?

1. Mesela üzerinden bir yıl geçmiş 30.000 liranız varsa zekât vermek zorundasınız. Hatta eviniz olmasa bile, arabanız olmasa bile fark etmez...

2. Ama bir eviniz ve arabanız olsa fakat 30.000 lira paranız olmasa zekât vermek zorunda değilsiniz? Bu ne kadar adil bir sistemdir?

 

3. İslam, parayı şahıs malı olarak görmez. Parayı kamunun da hakkı olan şahıs malı olarak görür. Kamu hakkının bulunduğu bir malın saklanması İslam'a göre doğru değildir. Ancak bir yıl yetecek kadar ya da olağanüstü durumlarda lazım olacak kadar para biriktirme hakkınız var. Bu da 20 dinar yani yaklaşık 80-100 gram ağırlığında altın değeridir.

4. Bir kişi, tüm toplumun hakkı olan bir parayı (30.000) bir yıl boyunca elinde tutarsa, bir yıl sonra o paranın zekâtını vermelidir. Zira bir yıl boyunca tüm millete ait bir parayı kendi menfaati için hapsetmiş oluyor.

5. Şöyle demeyelim. 30.000 lirayı hapseden adam kamuya ne zarar vermiş olur ki? Evet, bir kişi ile zarar olmaz. Ama milyonlarca kişi bu kadar parayı evinde hapsedince tüm insanlar bundan etkileniyor. Piyasada yeteri kadar para dönmediği zaman fiyatlar da ona göre etkileniyor.

6. Ancak farzı misal toplam değeri 300.000 lira olan ev ve araba sahibi olan kişi ise bu kadar parayı kendinde tutmak yerine sahip olduğu parayı piyasaya sürmüştür. Yani parayı kendisinde saklamamıştır. Ev ve araba ise kamu malı değil, şahıs malıdır.

7. Bu nedenle İslam'a göre kiralık evde oturan; ama bir yıldan fazladır 30.000 lira parayı veya bu değerde altını yanında hapseden kişi, zekât vermelidir. Öte yandan kendi evinde oturan kişinin ek bir geliri yoksa zekât alabilir. Kimden mi? Kirada oturduğu halde evinde nisap miktarı kadar parayı yanında hapseden kişiden.

8. İslam, nizam ve kanun olarak muazzam faydalar taşır. Eğer İslam'da zekât sistemi işletilirse o ülkede fakirlik sıfıra düşer. O ülkede para, müebbet hapis cezasına çarptırılmış cani gibi evde hapsedilmez. Aksi halde her sene zekât ondan bir pay alır ve yıllar sonra onu tüketir.

9.  İslam'daki zekât sistemi işletilirse sosyalizm avucunu yalar. İslam'daki zekât sistemi bile sadece tek başına tüm sosyalizmi bitirecek hikmetlere sahiptir.

10.  Ev veya araba konusunda şunu unutmayalım. 150.000 liralık araba veya 250.000 liralık ev aldım. Bunun zekâtı nasıl olur?

Eğer ticaret amacıyla aldım ise araba da ev de zekâta tabidir. Bir sene geçtikten sonra bunların değeri de zekâta ilave edilir.

Ama ticaret amacıyla değil de oturmak ve binmek için aldıysam, ev de araba da nâmî olmayan yani gelir getirmeyen mülk sayılır. Bu nedenle de zekâta tabi olmaz.

Devam edelim. Arabayı veya evi aldığım kişi eline geçen parayı bir yıl bekletirse zekât verecek. Çünkü parayı hapsetmiştir. Ticaret yapmak için bir araba, arsa, ev ve benzeri bir şey alırsa zekât verecek. Ama oturmak için alırsa aldığı ev nâmî olmayan bir özelliğe girdiği için zekât vermesi gerekmez.

Bu sefer sıra üçüncü kişide. Üçüncü kişi parayı yanında tutar ya da ticarete koyarsa zekât verecek. Ama ticaret için almazsa zekâttan muaf.

Sıra dördüncü kişiye geldi...

Zincir böyle devam ediyor. Dikkat ederseniz İslam, evde bir yıl bekletilen ya da ticarette gelir getiren her şeyi zekât kapsamına alıyor. Bu, muazzam bir sistemdir...

O para eve hapsedilse ya da ticarete sürüldüğü sürece zekâta tabidir...

11. Zekât, kişilerin insafına bırakılmayacak kadar önemli bir ibadettir ve kamu sorumluluğudur. 

İslam'da Hazreti Peygamberin vefatının ardından açılan ilk savaş, fakirlerin hakkı olan zekât boykotçularına karşı açılmıştır. Dünyada fakirlerin hakkı için zenginlere savaş açan hiçbir nizam, hiçbir kanun, hiçbir anayasa yoktur.

https://www.facebook.com/kurantv/posts/10157556010263553/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder